Inspiring workshops on the blue economy
In het project BlueMissionBANOS nemen stakeholders in het gebied van de Baltische Zee en de Noordzee concrete positieve maatregelen om onze oceaan en wateren te herstellen. Op regelmatige tijdstippen organiseren de partners in het project een Mission Area om bedrijven en experten samen te brengen rond de toekomst van onze zee.
De derde Mission Arena vindt plaats in Amsterdam, en De Blauwe Cluster treedt hierbij op als co-organisator. We trekken hierbij drie workshops rond het ontzorgen van ondernemers door meervoudig ruimtegebruik op zee, het samenwerken in functie van veiligheid op zee en het opstarten van bedrijfsactiviteiten in de blauwe bio-economie.
Meer info over deze drie workshops vind je hieronder. Bekijk zeker ook eens het volledige programma van de derde Mission Arena.
Multi use: Mariparks, Derisking entrepreneurship and the sustainable blue economy
Deze workshop vindt plaats op dinsdag 26 november om 11u15.
Ondernemen op zee blijft erg duur en risicovol. De sleutel ligt in het creëren van synergieën én in het verlagen van de risico’s. Hoe kunnen we ondernemers op zee ontzorgen en het concept ‘Maripark’ naar het volgende niveau heffen? Dat is de centrale vraag van deze workshop.
Het Maripark-concept werd in het leven geroepen om innovatie te stimuleren, procedures te vergemakkelijken en economische groei te realiseren. Dit concept staat in harmonie met de bescherming van het mariene milieu: een Maripark als hefboom voor grootschaliger natuurherstel.
Mariparken ontzorgen ondernemers die op een wetenschappelijk onderbouwde manier innovatieve en duurzame economische activiteiten op zee willen ontwikkelen. Ze bieden een antwoord op uitdagingen op het gebied van infrastructuur en diensten (zoals monitoring, databeheer of veiligheidsvoorzieningen) of binnen het beleid (vergunningsprocedures).
Tijdens deze workshop komen ondernemers aan het woord die praktische ervaring hebben met medegebruik op zee. Verder spelen we een rollenspel binnen enkele vaststaande scenarios. Zie jij de opportuniteiten voor een duurzame blauwe economie in deze fictieve voorstellingen? Wat is er nodig om zo ver te geraken? Kunnen we dit concept verwezenlijken?
De Blauwe Cluster onderlijnt met deze workshop het belang van medegebruik voor een Duurzame Blauwe Economie op onze kleine Noordzee. Het bijeenbrengen van essentiële kennis en ervaring om tot duurzaam medegebruik te komen is van cruciaal belang voor een duurzame blauwe en innovatieve economie.
Maritime security and collaborative solutions in a changing geopolitical landscape
Deze workshop vindt plaats op dinsdag 26 november om 14u00.
Met de snelle ontwikkeling van offshore windenergie, vooral in de Noordzee en Oostzee, is maritieme veiligheid een cruciaal thema geworden. In de steeds complexere maritieme omgeving van vandaag is de behoefte aan robuuste veiligheidsmaatregelen urgenter dan ooit.
Deze workshop richt zich op de essentiële balans tussen de groeiende noodzaak voor diepgaande samenwerking tussen belanghebbenden en de inherente risico's van het delen van gevoelige beveiligingsinformatie. Nu geopolitieke spanningen toenemen, vereist de bescherming van mariene infrastructuur innovatieve, gecoördineerde inspanningen.
Het belangrijkste doel van deze workshop is het verkennen van de veelzijdige uitdagingen en kansen rondom samenwerking tussen actoren in maritieme veiligheid. Daarbij zoeken we een antwoord op onder andere volgende vragen:
- Hoe kunnen we effectief sectoroverschrijdend samenwerken en toch de benodigde beveiliging behouden?
- Welke soorten samenwerkingskaders zijn essentieel voor het bevorderen van kennisdeling, risicobeperking en innovatie in veiligheidsmaatregelen?
Tijdens de workshop bekijken we diverse praktijkvoorbeelden met experten uit de sector om meer inzicht te krijgen in de successen en obstakels van eerdere en lopende projecten rond maritieme beveiliging.
Samen gaan we op zoek naar de meest effectieve manieren om de veilige en duurzame groei van de maritieme veiligheidsmarkt te garanderen. Daarbij hebben we bijzondere aandacht voor opkomende technologieën en intensieve samenwerking.
Met deze workshop bieden we stakeholders en geïnteresseerden de kans om ervaringen uit te wisselen, mogelijke oplossingen te bespreken en gezamenlijk de toekomst van maritieme veiligheid vorm te geven.
Mentoring and technology exchange for supporting the regional blue bioeconomy: what do blue bio companies really need?
Deze workshop vindt plaats op woensdag 27 november om 09u15.
This workshop is organised by the different partners in the BlueBioClusters project and focuses on empowering startups and established companies to collaborate, innovate, and bring cutting-edge technologies to the blue bioeconomy.
Startups are increasingly recognized for their potential to address significant industry challenges through fresh, impactful solutions. Additionally, more traditional blue bio industries now have the opportunity to connect with emerging blue bio technologies and integrate innovative solutions into their established practices.
However, the journey from ideation to integration often requires dedicated support, particularly in understanding specific tech needs, finding suitable technology partners, adapting the technology to operational needs, and securing the resources for effective technology transfer and scaling.
This session will bring together various sides of the blue bioeconomy innovation ecosystem to explore every step of the technology transfer journey.
Through practical insights and real-world examples, the session will seek to examine how to define and communicate tech requirements, identify and adapt promising technological solutions, and develop strategies for motivating tech providers to tailor solutions to blue bio needs.
Ultimately, this discussion aims to uncover actionable ways to help companies and startups find, integrate, and scale the technologies that will shape the future of the blue bioeconomy.
Over BlueMissionBANOS
Het project BlueMissionBANOS ondersteunt de ontwikkeling van een duurzame, koolstofneutrale en circulaire blauwe economie in de Oostzee en de Noordzee door nationale, regionale en transnationale actoren uit het beleid, de industrie, de wetenschap en het publiek met elkaar te verbinden en zo een bestuursmodel te creëren dat innovatie bevordert.
De partners in het project streven ernaar om overheden meer op één lijn te brengen, degelijke informatie ter beschikking te stellen die het mogelijk maakt om goed onderbouwde beslissingen te nemen, en burgers meer te betrekken bij de verdere ontwikkeling van de blauwe economie.